I afsnit 36 af Den Perfekte Shitstorm diskuterer Julius Bjørneboe Petersen og brandingeksperten William Atak nogle af de udfordringer, som man kan støde på ved at forsøge et comeback efter en shitstorm. I afsnittet tages udgangspunkt i de nylige forsøg fra tidligere kulturdebattør og litteraturanmelder Katherine Diez og tidligere FH formand Lizette Risgaard, som begge har udgivet bøger i håb om at genvinde tillid og styre deres personlige fortælling. For begge kvinder har bøgerne resulteret i en ny bølge af kritik.
Efter shitstorm: Katherine Diez’ comeback-forsøg efter plagiat-sag med bogen “I egen barm”
Katherine Diez’ bog, I egen barm, der udkom 1. oktober 2024, markerede hendes første offentlige udtalelse efter en længere pause fra rampelyset, efter at hun i januar 2024 endte i en regulær shitstorm, da hun blev kritiseret for plagiat i sine klummer og anmeldelser. Bogen skulle give hende en mulighed for at fortælle sin egen historie, men William Atak påpeger i dette afsnit af Den Perfekte Shitstorm, at det kan være risikabelt at bruge en bog som comeback-strategi, især når offentligheden allerede har dannet sig en negativ opfattelse. Han understreger, at hvis bogen ikke håndterer kritikken direkte og viser en klar refleksion, kan den opfattes som et forsøg på at omgå ansvaret.
Katherine Diez’ bog vakte stor opmærksomhed – men ikke på den ønskede måde. Shitstormen mod hende blussede nemlig op igen. I bogen beskriver hun intime detaljer om forhold til både politikeren Dan Jørgensen og manuskriptforfatteren Adam Price. Price har kritiseret Diez for krænkelse af hans privatliv i bogen og overvejer juridiske skridt. William Atak forklarer, at ved at inddrage private detaljer om andre uden deres samtykke risikerer Katherine Diez at underminere hendes troværdighed og forværrer hendes situation yderligere.
Da Diez 1 måned efter bogudgivelsen blev interviewet i Go’ aften Danmark, kritiserede hun mediernes dækning og udtrykte frustration over den manglende omsorg, de har vist hende, efter hun har delt om selvmordstanker. William Atak vurderer, at hendes følelsesladede interview kan opfattes som en sympatisøgende taktik, der mislykkedes, da hun samtidig antydede, at Adam Price burde være taknemmelig for, at hun ikke havde delt flere detaljer. Udtalelsen skadede hendes omdømme yderligere.
Lizette Risgaards comeback med “Min version” efter MeToo-shitstorm
Senere i oktober udgav Lizette Risgaard bogen Min version, hvor hun forsøgte at genvinde kontrol over narrativet omkring #MeToo-sagen, der tvang hende til at trække sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) tilbage i foråret 2023. I 2023 endte hun i en regulær shitstorm, da hun blev anklaget for upassende berøringer af unge mænd i arbejdssammenhænge, hvilket ledte til en intern undersøgelse, hvor tre episoder blev vurderet som uprofessionelle og grænseoverskridende. Risgaard erkendte dengang, at hendes adfærd havde været uprofessionel og undskyldte, men i bogen antyder hun nu, at hun blev offer for et karaktermord, orkestreret af en elite på Christiansborg og i Mediedanmark.
Risgaards udlægning har dog affødt skarp kritik. Blandt andet har ansvarshavende chefredaktør på Finans Simon Bendtsen, der selv var en af journalisterne bag de oprindelige afsløringer, kaldt hendes påstande for løgn og opspind. William Atak bemærker i denne podcast, at når man forsøger et comeback efter en shitstorm, er det vigtigt at tage ansvar for sine handlinger og at være yderst varsom med at skyde skylden på andre. Ellers risikerer man blot at fremstå som om, man fralægger sig ansvaret og dermed bekræfter det negative omdømme.
Hvorfor er et comeback så svært efter en shitstorm?
Podcastafsnittet afsluttes med en generel diskussion om, hvorfor det er så svært at genopbygge et omdømme efter en shitstorm. William Atak forklarer, at et comeback kræver en omhyggelig og tålmodig tilgang. Man skal først erkende sine fejl og langsomt genvinde tilliden gennem kontinuerlige, troværdige handlinger. Ved at fokusere på ens kernekompetencer og vise ydmyghed kan man langsomt begynde at genopbygge sit omdømme. William nævner eksempler som Robert Downey Jr. og Bill Clinton, der begge gennem konsekvent og tålmodigt arbejde inden for deres passioner formåede at overvinde skandaler og genvinde offentlighedens respekt. William Atak understreger, at der ikke findes et quick-fix, som kan redde et omdømme alene. Det kræver altså tålmodighed og hårdt arbejde. Afsnittet konkluderer, at succesfulde comebacks efter en shitstorm er mulige, men sjældne, og kræver benhårdt arbejde med de rette værdier.