I det fjerde afsnit af Den Perfekte Shitstorm ser vi nærmere på TV 2-dokumentaren “Saxo Bank bag facaden” og de involverede parters håndtering i selve dokumentaren og efter dokumentarens offentliggørelse. Dokumentaren rummer beskyldninger om hvidvask i Saxo Bank, formuer tjent på bankens russiske forbindelser og ufine forretningsmetoder. Det er endt med at blive en omdiskuteret dokumentar, og en del kritik er blevet rettet mod TV 2 og deres journalistiske arbejdsmetoder.

Julie Fristed Hansen, Julie Falster og William Atak tager lytterne med ind i den shitstorm, der har ramt både Saxo Bank og bankens to stiftere Kim Fournais og Lars Seier Christensen, samt TV 2. Hvad er er op og ned i sagen? Hvordan er stemningen blandt befolkningen? Og hvordan griber de hver især kritikken an? Vi ser også nærmere på, hvilket brand der egentlig tager mest skade af sagen.

Om Saxo Bank dokumentaren – Shitstormen kort fortalt

Søndag den 26. februar og søndag den 5. marts kørte TV 2-dokumentaren “Saxo Bank bag facaden” over skærmen i to afsnit. En dokumentar, som faktisk skulle have været sendt allerede tilbage i november 2022, men som blev udskudt af to omgange – angiveligt fordi Saxo Bank efter et gennemsyn af dokumentaren påpegede, at der var tale om misvisende forhold.

I dokumentaren sætter TV 2 fokus på, hvordan de to stiftere, Kim Fournais og Lars Seier Christensen, er blevet milliardærer på baggrund af russiske oligarker, hvidvask og tvivlsomme forretningsmetoder. Allerede før dokumentarens første afsnit var blevet offentliggjort, udsendte Saxo Banks kommunikationschef, Lasse Lilholt, en 15 sider lang pressemeddelelse med overskriften “En udokumenteret dokumentar: TV 2 sælger dårlig vin på gamle flasker og kaster med et virvar af beskyldninger i håb om, at noget hænger fast”.

Også Lars Seier Christensen langer nu ud efter TV 2 på grund af dokumentaren i to lange Facebook-opslag og truer med at “det sidste ord er næppe sagt i denne sag. Det er for farligt for Danmark at have en statskanal, der overtræder sine egne erklærede presseetiske retningslinjer og manipulerer den danske debat”. Uenighederne og beskyldningerne mellem sagens parter er altså til at føle på.

Og som det så ofte sker med denne slags sager, så går der selvfølgelig debat i den. Både i medierne og blandt danskerne er det en sag, som er blevet debatteret flittigt, hvor der henholdsvis er dem, som er for – og dem som er imod – Saxo Bank. Går man kommentarsporene igennem er det tydeligt, at langt fra alle køber ind på TV 2’s præmis, og her er en del kritik rettet mod selve dokumentaren og TV 2.

Lyt med til Den Perfekte Shitstorm her på siden eller på Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts og YouTube