Kostskolen Herlufsholm i Næstved blev genstand for massiv kritik i forbindelse med TV2-dokumentaren Herlufsholms hemmeligheder, der fik premiere i maj 2022. Dokumentaren kunne afsløre en voldelig kultur med seksuelle krænkelser, flere voldtægtsanmeldelser og grov mobning på skolen. Afsløringerne fik både almindelige danskere, politikere og kongehuset til at reagere, og danskeres tilkendegivelser på sociale medier var mange.

Herlufsholm-shitstormen blev så stor i 2022, at den er endt som nummer 2 på ATAK Nordics liste over de største shitstorms i 2022. I dette afsnit af Den Perfekte Shitstorm ser Julie Fristed Hansen, Julie Falster og William Atak nærmere på den næststørste shitstorm i 2022 – en shitstorm, der både ramte den traditionsrige kostskole og det danske kronprinspar. Vi ser nærmere på både Herlufsholm og kronprinsparrets kommunikation og krisehåndtering.

Dette afsnit er det andet særafsnit i en række på 10, hvor vi dykker ned i de 10 største shitstorms fra 2022. Den Perfekte Shitstorms 10 særafsnit tager udgangspunkt i ATAK Nordics store shitstormanalyse 2022. Analysen “De største shitstorms 2022” kan læses på atak.dk.

Shitstormen kort fortalt

Den 5. maj 2022 udkom TV2 med en dokumentar, der afslører en voldelig kultur, seksuelle krænkelser, voldtægtsanmeldelser og grov mobning på skolen.

Noget tyder på, at Herlufsholm allerede flere måneder før dokumentaren fik premiere forsøgte at “tage luften af ballonen” og komme anklagerne i forkøbet. De kom nemlig med flere udmeldinger før dokumentaren. Den første kom allerede to måneder før dokumentarens premiere, hvor de udgav en “nyhed” på deres hjemmeside, som beskrev, hvordan Herlufsholm prioriterer elevernes trivsel, og at de har gjort det i mange år. Anden udmelding kom få dage før premieren, hvor de udgav endnu en nyhed på hjemmesiden. Her blev det beskrevet, at TV 2’s vinkling og påstande var usandfærdige og misvisende. Herlufsholm understregede, at det generelle billede af trivslen på skolen var godt, og at skolens ledelse hverken fortiede eller skjulte de krænkelser, TV 2 ville afsløre. Men allerede dagen efter kom endnu en nyhed fra Herlufsholm, hvor de fortsat afviste anklagerne – mens de dog ville igangsætte en uvildig advokatundersøgelse.

Da dokumentaren rullede over skærmen, rullede snebolden også, og shitstormen mod Herlufsholm nåede helt nye højder. De etablerede medier, helt almindelige danskere, forældre, tidligere kostskoleelever, politikere og ikke mindst det danske kronprinspar meldte sig ind i debatten. Der var forargelse at spore mange steder i den offentlige debat, men debatten var langt fra præget af en enstemmig forargelse. Forældre til nuværende elever udsendte fx en pressemeddelelse, hvor de afviste den usunde kultur, og flere tidligere elever på Herlufsholm viste støtte til skolen ved at ændre deres profilbilleder på Facebook til deres gamle skolefotos fra Herlufsholm. Kronprinsparret havde på daværende tidspunkt deres søn, prins Christian, gående på skolen, mens deres datter, prinsesse Isabella, stod til at starte på skolen. Kronprinsparret tog offentlig afstand til hændelserne, men de var vævende og meldte ikke klart ud fra start, hvorvidt afsløringerne ville få betydning for deres børns fremtid på skolen.

Halvanden måned efter dokumentarens premiere fik den daværende rektor på skolen en fyreseddel, og bestyrelsen blev udskiftet. Det skete efter en foreløbig vurdering af trivslen på Herlufsholm fra tilsynsmyndigheden Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK). Af vurderingen fremgik det blandt andet, at skolen ikke havde levet op til sit ansvar for at sikre eleverne en ordentlig trivsel. I samme forbindelse meldte kongehuset ud, at prins Christian ville stoppe på Herlufsholm, og at prinsesse Isabella ikke ville starte i 9. klasse på skolen efter den omfattende kritik.

Lyt med til Den Perfekte Shitstorm her på siden eller på Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts og YouTube.