Sagen om Jan Grarup begyndte med en debat om objektivitet som krigsfotograf og udviklede sig hurtigt til en kritik af hans troværdighed. Grarup blev fyret fra Politiken, hvor han tidligere havde arbejdet, efter at han havde delt en historie fra Ukraine, hvor han hævdede at have skrevet navne på granater, der blev sendt mod russiske styrker. Det skabte spørgsmål om journalisters objektivitet i krigszoner og satte også mediernes troværdighed på spil.

Hvor gør man for at redde sin personlige brand i en shitstorm?

Grarup forsøgte at håndtere situationen ved at deltage i en presselogen, hvor han forklarede sin tilknytning til de to ukrainske teenagepiger og sin reaktion. Dette forsøg på at tage ansvar for sine fejl blev betragtet som et modigt skridt, men det var muligvis ikke tilstrækkeligt til at genoprette hans troværdighed.

Sagen tog en alvorlig drejning, da Reporterne på Radio 24/7 afslørede usandheder i Grarups beretninger om folkedrabet i Rwanda. Han blev beskyldt for at have ændret tidslinjen for sine oplevelser og for at have brugt forkerte billeder. Dette bragte hans professionelle virke og troværdighed yderligere i fare.

På sociale medier forsøgte Jan Grarup at håndtere kritikken ved at erkende fejl og ansvarsfølelse, men hans troværdighed blev alligevel undermineret af de nye afsløringer. Samlet set har sagen alvorlige konsekvenser for både Jan Grarups personlige brand og mediernes troværdighed.

Fra denne sag kan der trækkes flere læringspunkter:

  • Troværdighed er skrøbelig, uanset ens tidligere præstationer og anerkendelser.
  • Åbenhed og transparens er afgørende, når der begås fejl. Timing er vigtig.
  • Arbejdsgivere har et ansvar for personalets sundhed, da det kan påvirke arbejdets kvalitet.