I afsnit 38 af Den Perfekte Shitstorm ser værterne Julius Bjørneboe Petersen og Julie Fristed tilbage på nogle af de store shitstorms fra året der er gået, og som 2024 vil blive husket for. Med fokus på udvalgte shitstorms dykker de ned i de væsentligste tendenser, der kendetegner årets største skandaler.
Store shitstorms 2024
Der har været mange shitstorms i det forgangne år. Blandt nogle af de store er:
- Katherine Diez’ plagiat-sag: En storm begyndte, da det blev afsløret, at Katherine Diez plagierede i sine klummer for Berlingske. Sagen blussede op igen i efteråret, da hun udgav bogen “I egen barm”, der både skabte debat og kontroverser.
- Nordic Waste-skandalen: En miljøkatastrofe i Randers Kommune, hvor virksomheden Nordic Waste gik konkurs og efterlod et miljøfarligt oprydningsarbejde, skabte massiv kritik af både virksomheden og myndighederne.
- Den sorte svane: Dokumentarserien på TV 2 afslørede et samarbejde mellem kriminelle i samfundets undergrund og samfundets pæne oververden.
- Sexisme i musikbranchen: I dokumentarserien fra DR åbnede kvindelige musikere op om sexistiske strukturer i en mandsdomineret branche. Her fik både Martin Brygmann og Claes Antonsen stor kritik for deres handlinger.
- Joe Biden og det amerikanske valg: Debatten om præsidentens alder og formåen kulminerede, da Joe Biden aka Sleepy Joe trak sig fra præsident-ræset.
- Marius Borg Høiby: Den norske kronprinsesses søn blev centrum for en krise i det norske kongehus efter alvorlige anklager. Sagerne vakte også stor opsigt i Danmark.
- Moderaternes arbejdsmiljøskandale: Beskyldninger om en usund arbejdskultur førte til opsigelser og fyringer i partiets sekretariat.
Tendenser i de store shitstorms 2024
Med udgangspunkt i de udvalgte store shitstorms tager Julius Petersen og Julie Fristed fat i en række tendenser:
Dokumentarens evne til at sætte dagsordenen
To af årets mest mindeværdige shitstorms udsprang af store dokumentarserier. Både “Den sorte svane” og “Sexisme i musikbranchen” eksemplificerer, hvordan afslørende dokumentarer i 2024 var med til at sætte emner på dagsordenen. Den Sorte Svane brugte skjulte optagelser og en muldvarp til at afdække et samarbejdet mellem kriminelle, advokater og fremtrædende erhvervsfolk, hvilket blandt andet resulterede i politisager, afbrudte samarbejder og flere tilfælde af politisk efterspil. Kort efter kom dokumentarserien Sexisme i musikbranchen, som sendte Martin Brygmann og Claes Antonsen ud i en regulær shitstorm, på trods af at ingen af dem blev nævnt ved navn i selve dokumentaren.
Personskandaler
Flere af årets store shitstorms involverede skandaler, der havde kendte eller offentlige personer som omdrejningspunkt. Det gælder både Katherine Diez-sagen, Joe Biden-skandalen og sagerne mod Marius Borg Høiby. Derudover er der elementer af flere de øvrige shitstorms, hvor kritikken hagler ned over navngivne personer. Det gælder f.eks. Sexisme i Musikbranchen, der sendte både Martin Brygmann og Claes Antonsen ud i et regulært mediestormvejr. Navngivne personer i Den Sorte Svane slap heller ikke for kritik, og det samme var tilfældet med Nordic Wastes ejer Torben Østergaard-Nielsen.
Kritik af samfundsstrukturer
En gennemgående tendens i årets store shitstorms er kritik af samfundsstrukturer – både i det store og det mindre. Dokumentaren Den Sorte Svane satte fokus på forbindelsen mellem samfundets oververden og den kriminelle underverden, hvilket førte til politiske konsekvenser og debat om økonomisk kriminalitet og offentlige ydelser.
I Nordic Waste-skandalen blev samfundets håndtering af miljøkatastrofer og myndigheders opsyn kritiseret, hvilket førte til en advokatundersøgelse af Randers Kommune.
Også i mindre og mere afgrænsede kontekster så vi mønstre med strukturel kritik, som i skandalen med dårligt arbejdsmiljø hos Moderaterne, hvor arbejdsmiljøet i regeringspartiet blev afsløret og fik enorm kritik.
Endelig afdækkede dokumentaren Sexisme i musikbranchen strukturel ulighed i en mandsdomineret musikindustri, hvor kvindelige kunstnere har dårligere karrieremuligheder.